28 december “Dia de los inocentes”, laat je niet foppen
Op 28 december is het de dag van de onschuldige, onnozele kinderen. In het Spaans heeft deze dag “Dia de los inocentes”. Dit kan je vergelijken met wat in nederland 1 april is. Als je in Spanje bent kan je terecht komen in grappen en grollen. Kijk niet gek op als je voor schut wordt gezet.
In de krant, op tv en de pers
Natuurlijk doet de pers ook volop mee. Kranten staan vol met humoristische weetjes en komisch nieuwe. Verder op televisie zijn shows te zien met bekende Spaanse artiesten die ook meedoen aan deze traditie.
Deze dag eindigt sinds 1995 met het populaire “Gala inocente inocente” die te bekijken is op de Spaanse tv zender TVE1.
Dia de los Inocentes en de geschiedenis
Op 28 december herdenkt de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem. Koning Herodes gaf de opdracht om deze jongetjes te vermoorden. Ook wel “de kindermoord van Betlehem” genaamd.
Herodes is de aanstichter van dit onrecht en voerde dit uit naar eigen besluit. Maar in de tien geboden staat vermeld dat opzettelijke moord niet veel goeds zal brengen.
Door de komst van een nieuwe joodse koning was Herodes bang geworden dat dit het einde van zijn macht was. Hij hoorde namelijk van de Wijzen uit het Oosten dat de nieuwe koning in Bethlehem zou worden geboren.
Toen de Wijzen door hadden dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden hebben ze hem om de tuin geleid.
Herodes pikte dat niet en gaf de opdracht aan zijn mannen in Bethlehem en omstreken alle jongens van twee jaar en jonger te vermoorden.
Jozef droomde over een engel die opdracht gaf dat Maria en Jezus moesten vluchten naar Egypte. Hier verbleven zij tot Herodes was overleden.
Volksfeest voor het eerst in het jaar 505
“Dia de los Inocentes” vierde voor het eerst dit feest in het jaar 505 in Carthago. En stamt af van een oud Romeins kinderfeest, festum puerorum. Een verkleedfeest met een Keltische, Romeinse en Oosterse stijl. Uiteindelijk heeft de kerk dit verboden.
De kinderen gingen de straat op om te bedelen, net zo als dit gebeurd bij Sint Maarten. Opvallend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om liederen te zingen. Dit bedelen gaat terug op het kinderbisschopsspel.
in andere Spaanstalige landen, denk aan El Salvador, Mexico, Guatamala en Venezuela wordt het feest ook gevierd.
Wil je niet in de maling worden genomen let dan goed op.