Dinsdag de 13e ongeluksdag
Op dinsdag de 13e (martes trece) is iedere Spanjaard op zijn hoede want dit is een ongeluksdag. Er is een Spaans gezegde hierbij” “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” (Op dinsdag trouw je niet, ga je niet aan boord en blijf je thuis). Als de 13e op Vrijdag valt dan kan je dit eveneens beschouwen als ongeluksdag.
De gevolgen van Dinsdag de 13e
Dat dit bijgeloof grote invloed heeft op de economie mag wel duidelijk zijn want in Amerika verzuimen opvallend veel mensen op hun werk, zo’n 17 tot 21 miljoen mensen, en zakelijke transacties worden hierbij dan ook uitgesteld dus er worden miljoenen dollars verloren. Grote angst is merkbaar dus bij veel mensen.
Wat je verder kunt verwachten;
- Veel gebouwen hebben geen 13e verdieping
- De meeste vliegtuigen hebben geen 13e rij
- In ziekenhuizen zijn er geen operatiekamers met nummer 13
In Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië en Uruguay geldt dinsdag de dertiende ook als ultieme pechdag. In Italië is de 17e juist weer een ongeluksdag. In Italiaanse vliegtuigen zul je dan geen 17e rij hebben.
Geschiedenis van de ongeluksdag
Het ontstaan hiervan zou kunnen zijn dat Jezus ook op dinsdag de 13e gekruisigd werd. Dat ‘dertien’ negatieve geladen was in de christelijke wereld, is waarschijnlijk terug te halen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanwezig waren.
Of toen de stad Xativa in juni 1276 ingenomen werd door de moren. Een ander verhaal naar de oorsprong kan te maken hebben met de val van de stad Constantinopel die op 29 mei 1453 plaatsvond.
In de Griekse mythologie is Mars (‘Marte’ in het Spaans, dat weer lijkt op ‘martes’, het Spaanse woord voor dinsdag) de God van de Oorlog, waardoor dinsdag een dag van ‘vernieling, bloed en geweld’ zou zijn. Andere landen waar Dinsdag de 13e nog meer een ongeluksdag is zijn Griekenland, Chili, Argentinië en Venezuela.
Als je dus in Castellon of elders in Spanje verblijft wees dan op je hoede!