Proef de heerlijke kaas uit Cati

Een leuk weetje is dat de provincie Castellon in de Valenciaanse gemeenschap een echte kaascultuur heeft. De kaasfabriek met de meeste onderscheidingen vinden we in het binnenland in het dorp Cati. Ze hebben eigen vee en maken de kazen ambachtelijk.

Coöperatie Quesos de Cati

De kazen van de Coöperatie Quesos de Catí zijn succesvol in Spanje en de rest van de wereld. Ze hebben meer dan 60 prijzen gewonnen in nationale en internationale competities. Waaronder de World Cheese Awards opvolgend in 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 en 2021.

En in In 2013 werden ze erkend met de Super Goldmedaille.

In 2023 won het bedrijf twee prijzen op het wereldkampioenschap: de geitenmelk tronchón kaas en de 
variant met rozemarijn kregen de zilveren onderscheiding.

Rijping van de Tronchon geitenkaas

De rijping van de eerste Tronchon geitenkaas duurt 30 tot 45 dagen. En heeft een wasachtige gele korst en een stevige textuur. De intensiteit van de geur is laag tot medium en is afhankelijk van de mate van rijping.

Verder is de smaak mild, goed in balans qua zout en aan het einde van de beet is er een milde kruidigheid die aangenaam is in de mond. Een hele kaas van dit type betalen 29,59 euro voor.

Gerijpte kaas bedekt met rozemarijn, van Quesos Catí (Castellón). EE

Gerijpte kaas bedekt met rozemarijn van Quesos Catí. Bron: elespanol.com

De tweede kaas wordt ook gemaakt van geitenmelk, maar de variant is specialer omdat hij omhuld is met rozemarijn. De uithardingstijd is hetzelfde, 30 tot 45 dagen, terwijl de textuur stevig en halfzacht is.

De geur is dankzij rozemarijn even aangenaam als aromatisch en heeft een gemiddelde intensiteit  in de mond: “zachte geitenaroma’s met een nasmaak van rauwe amandelen.” Hier betalen we 32,77 euro voor.

Kaas cultuur

Het grondgebied van Maestrazgo heeft een ideaal klimaat om vee op te laten grazen. Het goede klimaat, en de flora is het een gebied met een hoge ecologische waarde om de kaas traditie in stand te houden.

Om de productie te kunnen doen gebruikt de Catí coöperatie melk van de kuddes van haar boeren en een zorgvuldige verwerking. Een gevarieerde flora, extensieve begrazing en strenge veterinaire, gezondheids- en voedselcontrole resulteert dit in een product waar ze “trots” op zijn.

Volgens Cati Coöperatie “Als je een Catí kaas koopt, draag je niet alleen bij aan het verwerven van een gezond, kwaliteitsproduct, maar ook aan het behoud en de activiteit van dit natuurlijke gebied, de kuddes en de mensen die deel uitmaken van onze Coöperatie”.

Catí-kaasplankje (Castellón). EE

Catí-kaasplankje. Bron elespanol.com

Hoe wordt de kaas beoordeeld?

Kazen worden beoordeeld in meerdere categorieën gebaseerd op aspecten zoals textuur, smaak, geur en uiterlijk. Ze worden beloond met gouden, zilveren en bronzen medailles en eindigen in de selectie van de Beste kaas ter wereld.

Deel uitmaken van de ranglijst van de beste kazen tijdens de World Cheese Awards is een teken van kwaliteit.

In 2023 werden 561 Spaanse bedrijven bekroond. Voor de producenten betekent het erkenning van hun harde werk, toewijding en passie voor de productie van dit product. 

Meer over Cati

Catí is gelegen in de regio Alto Maestrazgo op 71 kilometer van Castellon de la Plana met 780 inwoners. In het historische dorpje vindt je landhuizen en paleizen met prachtige gotische ramen.

Hier kan je echt verdwalen tussen de smalle straatjes.

Ook de parochiekerk van de Maria Hemelvaart waar fresco’s en een altaarstuk te vinden is moet je niet missen. 

Een echte must see in Cati is La Lonja. In de 15e eeuw beheerste dit het burgerlijke leven van het dorp. Hier was een graanpakhuis, gevangenis, markt en een culturele ruimte.

Panoramisch zicht op Catí (Castellón). Toerisme GVA

Panoramisch zicht op Catí (Castellón). Bron elespanol.com

Een van de meest opvallende tradities van de stad is dat de inwoners van Catí op de eerste zaterdag van de maand mei een pelgrimstocht maken naar de Hermitage van San Pedro de Castellfort. Het is een diepgewortelde processie die al sinds de oudheid wordt uitgevoerd en in 1321 werd gedocumenteerd.

Kom naar Cati om kaas te kopen

Wat de gastronomie betreft, hebben Catíkazen een erkende reputatie en zijn ze nog een goede reden waarom er meestal een uitje naar deze stad op het programma staat. Online kaas bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Bron https://www.quesosdecati.com