Feestdag Nou d’Octubre, 9 oktober

Nou d’Octubre ook wel genoemd Día de la Comunidad Valenciana (Dag van de Valenciaanse Gemeenschap) is een viering op 9 oktober in de autonome gemeenschap van Valencia. Op deze dag worden er twee belangrijke historische gebeurtenissen herdacht.

Verovering van Valencia door koning Jaime I: Op 9 oktober 1238 heroverde koning Jaime I van Aragón Valencia op de Moren. Hiermee kwam er een einde aan bijna 500 jaar Moorse overheersing.

Feest van Sant Dionís: Een traditionele viering in Valencia, vergelijkbaar met Valentijnsdag. Geliefden geven elkaar snoep van marsepein die in een zakdoek, de “mocaorà” is verstopt. Ook wel genoemd “piuleta” en “tronador”. Het is ook traditie dat vrouwen alle zakdoeken bewaren die hun partner hen jaar na jaar geeft sinds ze begonnen met daten.

Een leuk weetje is dat… Elk jaar Valenciaanse banketbakkers duizenden van deze marsepeinen beeldjes produceren. Voor deze dag ruim 70.000 kilo marsepein wordt gebruikt om ongeveer 200.000 “mocadoràs” te maken. Vervolgens worden deze aan de vrouw, vriendin of moeder gegeven.

Senyera vlag

Verder wordt de Valenciaanse vlag ‘de senyera’ gedragen tot aan het kathedraal. Tijdens de wandeling staat men stil bij het standbeeld van de Koning om er bloemen neer te leggen.

    Viering met vuurwerk, parades en muziek

    Natuurlijk wordt dit groot uitgepakt en kan je veel feest verwachten. Denk aan vuurwerk, traditionele dansen, parades, veel muziek en andere festiviteiten.

    Voor de Valenciaanse gemeenschap is het een zeer belangrijk moment om de tradities, de rijke cultuur en geschiedenis te vieren.

    Spanjaarden zijn vrij en de overheidsgebouwen zijn daarom gesloten. Ook zijn er veel winkels en supermarkten gesloten.

    Feest mee als je in de Comunidad Valencia bent

    Ben je op Nou d’Octubre in Valencia of in de provincie Castellon?. Dit is een prachtige gelegenheid om ook mee te doen aan dit feest. Dompel je onder in de Valenciaanse cultuur en beleef het.