Paddenstoelen plukken in Castellon

De herfst is aangebroken en is het een ideale tijd om paddenstoelen te gaan bekijken. Veel mensen trekken de bossen in om ze te bekijken of te plukken. Hiermee is het paddenstoel seizoen geopend.

Paddenstoelen zijn te vinden in vochtige gebieden in de buurt van bomen en planten. In de eikenbossen kan je de Amanitas tegenkomen. In dennenbossen de Robellones en eekhoorntjesbrood.

De meest populaire gebieden op het Valenciaanse grondgebied in de regio Castellon als het gaat om het vinden van paddenstoelen zijn

  • Els Ports, Rincón de Ademuz, Peñagolosa, Espadán, Morvedre, Utiel Requena, Caroig-massief en het Mariola gebergte.

Waar paddenstoelen verzamelen in Castellón

In de provincie Castellón is een van de beste plaatsen het gebied van Barracas of El Toro (een van de meest regenachtige gebieden van de gemeenschap), Alto Palancia, l’Alt Maestrat, l’ ‘Alcalatén, de Tinença de Benifassà, de Sierra de Espadán of in Penyagolosa.

Welke regels moeten we aanhouden?

Officieel dien je je aan een aantal regels te houden van de Generalitat Valenciana bij het plukken van paddenstoelen en andere schimmels. Behalve de truffels, deze zijn specifiek gereguleerd.

  • Maximaal 6 kg paddenstoelen en andere paddenstoelen verzamelen (per persoon per dag), is geen toestemming nodig. Zolang het maar voor eigen consumptie is (dat wil zeggen dat ze niet op de markt mogen worden gebracht). Dit geval wordt beschouwd als de gebruikelijke episodische pluk van paddenstoelen en vereist daarom de stilzwijgende toestemming van de eigenaar.
  • Boven de 6 kg paddenstoelen en andere schimmels (per persoon per dag) of als de verzamelde producten bestemd zijn voor marketing. Hiervoor is administratieve toestemming vereist. In dit geval is de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar vereist.

Aan de andere kant geeft de organisatie een reeks aanbevelingen bij het verzamelen van paddenstoelen:

  • Uitvoeren van navraag naar eventuele gemeentelijke verordeningen die de inzameling van champignons en champignons regelen.
  • Lees meer over toegestane inzamelmethoden, inzamelvoorwaarden en vastgestelde verbodsbepalingen.
  • Ontdek de soorten paddenstoelen en verzamel alleen bekende soorten.
  • Ga na of het gebied zich in een beschermd natuurgebied bevindt, aangezien de activiteit van het verzamelen van paddenstoelen onderworpen kan zijn aan specifieke beschermingsmaatregelen.

Voor eigen consumptie? Vraag een deskundige

Belangrijk is om advies in te winnen als je het voor eigen consumptie wil gaan gebruiken. Voorkom dat je vergiftigd wordt en bij twijfel eet de giftige paddenstoel niet.

Hieronder een opsomming van de 6 meest giftige paddenstoelen

  1. Amanita phalloides’ (Groene Oronja/Groene Hemlock)
  2. Amanita verna’ (witte oronja/witte hemlock
  3. Amanita muscaria’ (vliegenmepper)
  4. Cortinarius orellanus
  5. Boletus satanas’ (Satans paddenstoel)
  6. Gyromitra esculenta’ (mutspaddestoel/valse morielje)

Eetbare paddenstoelen volgens Wikipedia

Natuurlijk zijn er ook een aantal eetbare paddenstoelen. Het is onmogelijk om ze allemaal te vermelden anders wordt het een lang verhaal.

Hieronder staan enkele eetbare paddenstoelen.

  • Champignons
  • Gewone Oesterzwam
  • Shiitake
  • Morieltje
  • Cantharel
  • Doodstrompet
  • Gewone fluweelpootje

Geniet van de natuur

Voordat je paddenstoelen gaat plukken is het raadzaam om eerst eens op internet te gaan kijken welke eetbare soorten je kunt plukken. Of ga eens met een gids op pad. Een workshop is ook een van de mogelijkheden om meer kennis op te doen over paddenstoelen.

Mocht je wel de natuur in gaan kijk dan goed om je heen hoe mooi de omgeving is en neem je fotocamera mee om het allemaal vast te leggen.