Wandel mee met de route van de Penjar Tomaat in Alcala de Chivert

Op zaterdag 19 oktober en 26 oktober kan je meewandelen met de route van de Penjar Tomaat in Alcala de Chivert. Hierbij kom je alles te weten over het erfgoed van het dorp. Ook hoe de Penjar tomaat geteeld en geproduceerd wordt.

Dit alles met een tentoonstelling en aan het einde van de route een kleine proeverij.

Wat houdt de route in?

We lopen door de straten Alcalà de Xivert waarbij er aandacht wordt besteedt aan de hoogste klokkentoren en de kerk van San Juan Bautista.

In ongeveer twee uur tijd krijg je alles te horen over dit zeer gewaardeerde tomatenras. En aan het eind volgt een proeverij. Ook je huisdier mag gewoon mee. Trek comfortabele schoenen aan en neem drinken mee.

Viering 10 jaar geschiedenis

Dit heeft alles te maken met 10 jaar geschiedenis van de Penjar tomaten fair. Dit viel samen op 12 oktober van de Nationale Feestdag van Spanje.

De penjartomaat van Xivert uit Alcalà heeft de onderscheiding van Keurmerk “CV” en hoort tot de producten van “Castelló Ruta de Sabor”. Tevens met een onderscheiding “Marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana”.

Penjar is een tomatensoort uit de Valenciaanse gemeenschap. Ook populair op de Balearen en in Catalonie.

Deze tomaten werden vroeger aan het einde van de zomer geoogst en in touwtjes gevlochten, in boeketten, zodat ze langer vers bleven.

Een van de positieve kenmerken van dit ras is dat ze langer vers blijven. Want hoe kleiner de tomaat hoe langer deze vers blijft.

  • Wanneer; 19 oktober en 26 oktober
  • Vertrektijd; 11.00 uur, duur circa 2 uur
  • Afstand ongeveer 1,5 km, lage moeilijkheidsgraad
  • Startpunt; Toeristisch informatiepunt op Plaça de l’Esglèsia in Alcalà de Xivert
  • Prijs; Volwassenen € 11, Kinderen van 6 tot 12 jaar oud, gepensioneerden € 7
  • Waar aanmelden; Via de website Alcossebre.org

Kom Alcala de Chivert ontdekken

Lijkt het je leuk om deze rondleiding te doen en gelijk het prachtige dorp ontdekken. Meld je dan aan. Alcala de Chivert ligt vlakbij Alcossebre en dit is ook een mooie kustplaats om even doorheen te wandelen.

penjar-tomate
Penjar tomaat, bron; alcossebre.com