Advocado teelt in Castellon groeit

Steeds vaker komt het voor dat de landbouw van Sinaasappelen veranderd. Veel boeren stappen over van sinaasappelboom naar advocadoboom. Dit komt mede door het klimaat en commerciële activiteiten.

Groeiende teelt in Castellon

In de provincie Castellón is de teelt van avocado’s sinds 2017 toegenomen. Wat begon met 18 hectare naar meer dan 600 hectare vanaf 2023.

Het grootste deel van de productie vinden we in de gemeenten Castelló de la Plana en Almenara. En we vinden ook plantages in Onda , Artana , Betxí , Alcalà de Xivert , Nules , de Vall d’Uixó en Benicàssim.

Een perfect klimaat

Het warme klimaat en de goede kwaliteit van het water zijn de factoren die ervoor zorgen dat avocadoplantages voor veel boeren een uitstekende en winstgevende optie zijn.

Een perfect alternatief voor de traditionele geïrrigeerde teelt, het enige land dat geschikt is voor deze soort.

oranje bloesem

De avocado is de vrucht van de gelijknamige boom avocadoboom, Persea Americana. Is groenblijvend en afkomstig uit de Lauraceae familie.

Afkomstig uit Mexico

Oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika, Mexico, Guatemala en de Antillen. Stamt af van de naam Nahuatl ahuacatl, met de betekenis testikels van de boom vanwege zijn vorm.

Daarom geloofden de Azteken dat de avocado lustopwekkende krachten had, zoals blijkt uit oude symboliek van deze cultuur.

Het is ook wel bekend als avocado in de Quechua taal en verwijst naar de avocado’s die in het noorden van Peru en het zuiden van Ecuador voorkwamen.

avocado

Het lijkt erop dat de oudste overblijfselen van de avocado zijn gevonden in een grot in Coxcatlán. In de Mexicaanse staat Puebla, en dateert tussen 8.000 en 7.000 voor Christus.

zowel de Maya als de Olmec bevolking consumeerden deze vrucht al. Dus het kan zijn dat het bestaan van de avocado al verder terug gaat.

Spanjaarden noemden het Indiase peer

Toen de eerste Spanjaarden in Amerika arriveerden, noemden zijn hem Indiase peer vanwege de gelijkenis met Spaanse peren. Ze waren zo onder de indruk hiervan en droegen continue de vrucht bij zich tijdens de reis door het gebied.

De zaden werden naar Spanje gebracht en zo verspreidde dit naar de rest van Europa. En er was gelijk groot vraag naar ondanks dat men het niet altijd kon betalen.

Priester Bernabé Cobo y Peralta

Het was de Spaanse priester Bernabé Cobo y Peralta die in zijn boek was de eerste die in zijn werk History of the New World de 3 belangrijkste soorten avocado’s beschreef.

  • Mexicaans, Guatemalteeks en Antilliaans, en een vierde soort is onlangs toegevoegd, de Costa Ricaanse

Wist je dat…. er momenteel ruim 400 soorten Avocado’s bestaan, waarvan de Hass soort de meest commerciële is?

avocado-pit

Superfood en gezond

Het gehalte aan avocado maakt het tot een Superfood dat steeds meer gewaardeerd wordt door consumenten. Het hoofdbestanddeel zijn enkelvoudig onverzadigde vetten (zoals die in olijfolie) en maken 23% van het gewicht.

Uit onderzoek is gebleken dat het cholesterol verlaagt en ook de triglyceriden in het bloed.

Lees verder onder de foto

recept voor avocado

Dit zorgt ervoor dat coronaire hartziektes en atherosclerose worden voorkomen.

Verder is het een van de meest vezelrijke vruchten en valt ook op door de vitamine E.

Ook blijkt uit recent onderzoek dat het rijk is aan carotenoïde Luteïne, wat het risico op cataract vermindert. We vinden het bestandsdeel van avocado ook terug in cosmetica.

Hieronder zijn enkele soorten zichtbaar.

avocado-variëteiten