Dit zijn de vijf eetmomenten in Spanje

Als je in Spanje op vakantie bent dan zal het je opvallen dat ze andere eettijden hebben en andere eetgewoontes. Eten is grotendeels een sociaal gebeuren en eigenlijk draait het Spaanse leven om de vijf eetmomenten.

Er wordt gewoon een half uur heen en terug gereisd voor de siësta. Hoewel het in grote steden wel aan het veranderen is maar grotendeels wordt er aan een schema gehouden.

1. Desayuno, het ontbijt

Het ontbijt bestaat uit niet meer dan koffie met melk en daarbij brood met tomate (pan con tomate). Dit is tomatenpuree of er wordt een beetje olijfolie op gesmeerd.

Vroeger bestond het ontbijt vaak uit een Churro (gefrituurd meel met suiker) maar tegenwoordig heeft men daar geen tijd meer voor. Daarom krijgen kinderen vaak chocolademelk met een koekje.

In veel gevallen slaat men het ontbijt over omdat er s’avonds laat wordt gegeten, je moet je voorstellen dat je in de ochtend dan nog vol bent.

2. Almuerzo, de ochtend snack

In veel bedrijven wordt een pauze gehouden rond 10.00 uur. In de meeste gevallen wordt dan een cafeetje bezocht waar koffie, carajillo of een biertje met pan con tomate of een pistolet met ham en/of kaas.

Wist je dat…Veel Spanjaarden geen koffie apparaat in huis hebben? Veelal is er een koffietent om de hoek met goedkope koffie. En dit is dan ook weer een sociaal moment.

De koffie die dan eventueel thuis wordt gedronken is oploskoffie.

3. La comida, Lunch

Vanaf 14.00 wordt het tijd voor de Comida. Als je nu nog wilt shoppen of een instantie nodig hebt, dan heb je pech want het rolluik gaat stipt om 14.00 naar beneden.

Veelal wordt er in Spanje het menu van de dag besteld, menu del dia. Deze bestaat uit drie gangen en kost tussen de €10 en €18. Er wordt dus niet op kantoor en achter de computer gegeten.

  • Voorgerecht, primer plato
  • Hoofdgerecht, segundo plato
  • Nagerecht, postre

Het voorgerecht bestaat veelal uit salade, het hoofdgerecht is de keuze uit vis of vlees en het nagerecht koffie, pudding, fruit of ijs. Een populair toetje is tarta de queso.

Een leuk weetje...dateert uit de Franco tijd. Hij legde een wet vast waarin stond vermeld dat alle hardwerkende arbeiders op doordeweekse werkdagen een goede voedzame maaltijd moesten kunnen kopen voor een schappelijke prijs. 

Tarta de queso

4. Merienda, middagsnack

Het avond eten wordt in Spanje vaak tussen 21.00 en 23.00 gegeten. Er zit dus een flinke tijd tussen de lunch en het diner.

Daarom nemen Spanjaarden tussen 17.00 en 19.00 uur een lichte hap, de tapas. Maar wij zien ook dat veel mensen, vooral kinderen chips en ijsjes eten.

Dit duurt tot 20.00 en men gaat naar huis om de Cena, het diner, voor te bereiden.

5. La Cena, diner

La Cena is is vaak een lichtere maaltijd dan de lunch. Vanaf 21.00 uur begint het met brood en soep of een salade. Of er wordt een visje gegrilld. De Cena is iets minder belangrijk dan de lunch en er wordt minder tijd aan besteedt.

Of er wordt in een restaurant gegeten. Dan neemt men vaak een pizza als snack.