Alfondeguilla heeft de Cacau d’Or gewonnen, de Oscar onder de lunch

Alfondeguilla heeft de Oscar onder de lunches gewonnen, de Cacau d’Or. Hier is de “Esmorzar” traditioneel geserveerd. Twee van de drie bars zijn in deze categorie gevallen. En daar kunnen wij natuurlijk heel erg trots op zijn.

La terraza del bar Ca Mario, en Alfondeguilla.
Terras Ca Mario in Alfondeguilla. foto Pablo Ramon Ochoa

Alfondeguilla is een klein dorp met 873 inwoners. Een kleine gemeenschap maar belangrijk als toeganspoort tot het natuurgebied Serra d’Espadà met slechts drie bars/restaurants.

En twee van deze horecagelegenheden hebben nu de onderscheiding Cacau d’Or ontvangen. Dit is een felbegeerde onderscheiding die steeds belangrijker wordt van de Esmorzars.

Het feit is op zichzelf al opvallend, maar valt nog meer op als de Alfondeguilleros nog een winnende kaart aan de tafel toevoegen:

“Wij zijn de enige stad in de provincie Castellón met twee bars die Cacau d’Or hebben”, zeggen de bewoners. Trotse managers van Ca Mario, Mario Martín, en van Les Cholines, María Teresa Bou.

Bezoekers uit de hele gemeenschap

Deze twee restaurants in Alfondeguilla zijn de afgelopen jaren het mekka van Esmorzar geworden, niet alleen in de provincie, maar ook in de Valenciaanse Gemeenschap.

Erkenning kwam op de eerste plaats voor Ca Mario, met een baanbrekend voorstel dat twaalf jaar geleden begon: “Ik heb altijd graag lekker geluncht. Het was mijn bedoeling om de volledige ervaring van de lunch te geven, en dat kan alleen als ik weet dat de lunch een maaltijd is voor werkende mensen.

Valencianen ontbijten niet zo uitgebreid, als we naar ons werk gaan gaan we het huis uit met alleen een kop koffie omdat we weten dat we binnen korte tijd zullen stoppen en gaan lunchen. En dat moet toch wel de beste maaltijd van de dag zijn”.

Mario, el gerente del bar Ca Mario, posa mientras sus parroquianos debaten y almuerzan.
Mario van bar Ca Mario, Pablo Ramon Ochoa

Drie jaar geleden schreef Les Cholines geschiedenis door Alfondeguilla de tweede prijs te bezorgen op wat de Olympische Spelen van Esmorzar zouden worden. “Het was een teken dat we goed gewerkt hebben. Om zeven uur ’s ochtends gaan we al open en om negen uur beginnen we met het serveren van de lunch. We zullen ervoor zorgen dat de kwaliteit goed blijft na het winnen van de prijs” aldus María Teresa.

Samenwerking

Vaak is het zo dat een horeca bedrijf wantrouwend kijkt naar de concurrent. Maar in Alfondeguilla is dat absoluut niet het geval. Integendeel, er wordt samengewerkt. En beide profiteren daar van.

“Op de dagen dat Mario sluit, stuurt hij de klanten naar ons, en andersom hetzelfde”, zegt María Teresa. Bij Les Cholines waren ze “heel blij toen ze hem de prijs uitreikten” en daardoor gingen ze ook het niveau omhoog.” Liefde wordt met liefde betaald”, zegt María Teresa hierover.

A la izquierda, María Teresa, de Les Cholines de Alfondeguilla, junto a su hermana, a la derecha.
María Teresa en haar zus, Les Cholines in Alfondeguilla. Foto Pablo Ramon Ochoa

Mario gelooft dat de twee elkaar hebben ‘gevoed’. “We zorgen er allebei voor dat de ervaring prettig is, als ik open heb ik ze als referentie: ik probeer hun ervaring te verbeteren en het geeft ze ook een boost”, meent de hotelier.

Kortom, als beide het goed doen, betekent dit dat de economie van Alfondeguilla het beter zal doen, bedreigd door ontvolking zoals het hele binnenland van Castellón.

Lunchen vanaf € 7,50

Zowel Mario als María Teresa zijn er duidelijk over dat een populaire lunch hetzelfde moet zijn: zowel wat het zelfstandig naamwoord als het bijvoeglijk naamwoord betreft.

Dat is de reden waarom ze krappe prijzen handhaven, ondanks dat ze deze de afgelopen jaren vanwege de inflatie hebben moeten verhogen; maar tegelijkertijd benadrukken ze allebei het belang van ‘een lunch is een lunch’.

“Er zijn mensen die om 13.15 uur komen en je moet ze nee zeggen, dat je nu wacht.‘ Als je om 13.15 uur komt, ga je eten en niet lunchen’, zegt hij botweg.

“Als je wilt, kun je het brunch noemen, maar geen lunch”, voegt hij er aan toe.

“We serveren lunches tot 12.00 uur voor een bedrag van 7,50 euro met Carajillo en een complete lunch voor 8 euro. Maar vanaf dan betaal je niet meer de prijs van een maaltijd”, benadrukt María Teresa achter bar Les Cholines op een paar minuten lopen van Ca Mario langs Carrer Major.

Alfondeguilla is de ideale stop

De bars van Alfondeguilla profiteren ervan een strategische stop te zijn voor wielrenners die er in het weekend met de fiets op uit gaan. En ook wandelaars die het dorp elk weekend weer aandoen.

Alfondeguilla ligt na een bocht van de CV-230 die naar de populaire Marianet bergpas leidt en Espadà binnenkomt. Tevens ligt het aan de voet van Castro Peak, een prachtige piek met een adembenemend uitzicht op La Plana.

Het is vanwege deze activiteiten dat de lunch in Alfondeguilla een beloning voor de inspanning is. Misschien is een biertje en een shotje van het huis niet het gezondste voor een sporter, maar uit de gezichten en de goede sfeer van degenen die gaan lunchen bij Ca Mario en Les Cholines lijkt het erop dat ze het combineren.

“Totdat ze ons de Cacau d’Or gaven, wist ik niet van het bestaan af”, zegt Mario. Die twaalf jaar geleden de stap nam om CA Mario te openen.

Ook Les Cholines bestaat al meer dan een halve eeuw, sinds María Teresa en haar zus het familiebedrijf van hun vader overnamen.

De essentie van lunchen

De onstuitbare populariteit van deze “lunchcultuur” heeft geleid tot een toename van het publiek en vele malen, op veel plaatsen, is het traditionele concept van lunch gewijzigd, met prijzen boven de 12 euro in Valencia.

Mario vertelt over deze mogelijke gentrificatie van de lunch:

“Als een activiteit een economische sector wordt, lijken ze in paniek te raken”

Maar ik hou er niet van om gek te zijn ten koste van gekke mensen. In Alfondeguilla zeggen ze trouwens: “Dit heet Esmorzar, en niet Esmorzaret zoals sinds Valencia geprobeerd wordt vast te stellen”, geeft Mario krachtig aan.

Kom jij ook eens naar deze prachtige plek om te gaan lunchen?