Een auto kopen in Spanje
Een auto kopen in Spanje is wel handig als je langere periodes verblijft. Dan is het ideaal dat je eigen auto klaarstaat zodat je niet elke keer een auto moet huren wat wel eens in de kosten zou kunnen gaan lopen.
Vervolgens is de vraag… koop je een nieuwe auto of een tweedehands?
Wij hebben zelf bij de dealer een nieuwe auto gekocht, dit was een showroom model.
Hieronder zullen we uitleggen welke formulieren je nou eigenlijk nodig hebt.
En wat zijn nou de verschillen tussen een nieuwe en een tweedehands auto.
Een tweedehands auto kopen
Bij de zoektocht naar een auto viel ons gelijk al op dat tweedehands auto s duurder zijn in verhouding dan een nieuwe auto.
Vaak staan er veel kilometers op de teller en zijn ze vrij oud.
Onlangs heeft onze familie wel een tweedehands auto aangeschaft bij Ocasionplus in Castellon. Zij hebben een groot aantal tweedehandsauto s te koop staan in het assortiment.
- Let op dat de auto vrij is van boetes
- Ligt er geen beslag op
- Controleer wanneer de keuring weer plaats vindt
- Vraag documentatie van oude eigenaar op
De documenten van de overdracht moet of de verkoper of de koper in orde maken. Dit is notificación de transferencia de vehiculos. En moet worden ondertekend door beide partijen.
In Spanje is het mogelijk voor een dealer garantie te kopen (garantie certificaat). Dit wordt veel gedaan door handelaren die alleen verkopen.
De garantie wordt dan bij een ander bedrijf afgehandeld. Een soort verzekering dus. Bij 2e hands auto´s wordt dan een gedeelte van de kosten vergoedt. Dit omdat een 2e hands auto ook al gebruikt is en dus 100% vergoeding niet eerlijk is.
Een nieuwe auto kopen
Een nieuwe auto kopen bij de dealer behoort tot de mogelijkheden. Dit gaat anders dan in Nederland en reken maar niet op een kop koffie bij de aankoop.
Er zal niet direct een korting worden gegeven. Als de auto wordt afgeleverd krijg je in eerste instantie een tijdelijk kentekenbewijs mee.
Vaak is dit een printje die een Gestor voor je uitgeprint heeft. Het tijdelijke kenteken is 90 dagen geldig.
Het gebeurd zelden dat je binnen de 90 dagen je definitieve kenteken bewijs in huis hebt. Houdt dit daarom goed in de gaten en vraag een nieuw tijdelijk kentekenbewijs als de andere verlopen is.
Vaak hoef je ook geen hoge afleveringskosten te betalen. De wegenbelasting is in het jaar van aankoop reeds voor je betaald. Het eerst volgende jaar is het de bedoeling dit bij de gemeente te betalen.
Niet iedere gemeente stuurt je per post een rekening. Let dus op dat je in dat geval zelf melding moet maken bij je gemeentehuis.
En let op…de auto wordt zodanig afgeleverd dat je nog net de eerste benzinepomp kunt halen, bijna leeg dus.
Je kan bij aankoop vragen of de dealer tegen betaling een volle tank aflevert. Verder regelt de dealer alle papieren voor jou.
Daarnaast ontvang je van de dealer nog de onderstaande formulieren
- Factuur
- Inschrijvingsbewijs
- De technische gegevens
- Garantiebewijs
- Onderhoudsboekje
Vergeet niet nog een autoverzekering af te sluiten.
Welke formulieren zijn er nodig?
Ja je hebt wel formulieren nodig, je kunt niet zomaar even een auto gaan kopen. Want het moet wel bekend zijn waar de boetes heen moeten worden gestuurd.
Dus je hebt een NIE formulier nodig en een Empadronamiente (Padron), een inschrijvingsbewijs in je gemeente. Je hoeft geen resident te zijn.
Een overwinteraar of bij kort verblijf is het kopen van een auto mogelijk.
De Padron mag meestal niet ouder zijn dan 3 maanden. Een Padron kan je bij je gemeente ophalen. Je moet meenemen je NIE en een bewijs dat je een huis bezit, huurt of medebewoner bent.
Dit is ook het adres waar je standaard de bekeuringen op ontvangt.
Als je een motor of scooter wilt kopen dan is bovenstaand verhaal hetzelfde daarvoor.