Ontdek Xodos en de legendes aan de voet van Penyagolosa

We gaan kennis maken met de regio l’Alcalatén in het binnenland van de provincie Castellón. Met kenmerken van ruige landschappen, smalle valleien en ruige bergen van Peñagolosa. Welke met 1813 meter hoogte de hoogste top heeft van de provincie.

De naam van de regio komt uit het Arabisch en betekent de twee kastelen. Een daarvan is het historische kasteel van l’Alcalatén en het andere kasteel is waarschijnlijk Lucena del Cid.

Hoofdstad l’Alcora

Juist met de hoofdstad l’Alcora omvat de regio zes gemeenten met een totaal aantal inwoners van ongeveer 14.000 inwoners. Waarvan l’Alcora met ruim 10.000 inwoners de meest bevolkte de hoofdstad is. En de kleinste Chodos met 117 inwoners.

Vallei Lucena rivier

De vallei van de Lucena rivier is de geografische as van de regio en het economische centrum. De belangrijkste drijvende kracht is de keramische industrie, centraal in l’Alcora, Figueroles en Lucena del Cid. Daarna de droge landbouw (granen, olijfbomen, johannesbroodbomen) met de teelt van wijn.

Uitstekende wijnen worden geproduceerd in Les Useres, denk aan Tempranillo, Bonicaire of Macabeu.

Ten slotte is de veehouderij erg belangrijk in deze bergachtige gebieden.

De Lucena-rivier is van groot belang in de regio, en ontspringt in de gemeente Chodos. Een van de meest charmante gemeente van de omgeving op een hoogte van 1063 meter boven de zeespiegel.

Natuurpark Peñagolosa

Aan de voet van het natuurpark Peñagolosa nodigt het dorp ons uit om te verdwalen in het historische centrum in de kronkelende straatjes, waar we overblijfselen van muren en torens zullen vinden.

Arabische oorsprong

Het was van Arabische oorsprong en hoorde bij Tenencia de l’Alcalatén. Na de verovering van het gebied door de strijdkrachten van koning Jaime I verleende Ximén de Urrea het aan het einde van de 13e eeuw stadsrechten.

Later kwam het in handen van de graven van Aranda en toen dit landhuis uitstierf, werd het onderdeel van het hertogelijk huis van Híjar.

Chodos staat ook bekend om de jaarlijkse viering van Els Pelegrins de les Useres. Een van de belangrijkste religieuze vieringen in de provincie die plaatsvindt op de laatste vrijdag van april.

Een pelgrimstocht van 35 km tussen de stad Les Useres en het heiligdom van San Juan de Peñagolosa.

Maar een van de grote trekpleisters van Chodos is zonder twijfel de grote natuurlijke rijkdom, een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en wandelen.

Dit gebied heeft indrukwekkende landschappen en is een unieke ervaring om via de paden van de Peñagolosa te wandelen. Zoals Tossal de Marinet, de Bassot del Mas de Blau, de Pou de la Vega of Mas de la Vega.

Wat je niet mag missen

Chodos kasteel. Is uitgeroepen tot plaats van cultureel belang. Behouden is een deel van de muur en de portaaltoren, ook wel bekend als El Callis.  

Sint Pieter parochiekerk. In gotische stijl te vinden in een gotisch kruis, gebouwd van gesneden zilver met ingelegd email. Ook een afbeelding van de Maagd met het Kind, gesneden in polychroom hout.

El Portal is een andere bezienswaardigheid. Een stenen toren die een van de ingangen van de stad was. 

Breng ook een bezoek aan de Hermitage van San Juan Bautista uit de 14e eeuw. Of San Cristóbal te vinden op de Calvarieberg. En het keramische altaarstuk van San Antonio Abad, een van de belangrijkste heiligen in de omgeving.

Profiteer van het bezoek om de traditionele keuken te proeven, zoals Olleta, het gegrilde vlees. Gerechten met Robellones, ham of zelfgemaakte pot.

Legende van de Bou d’Or (de Gouden Stier)

Op de helling van de berg Tossal de Marinet op 1467 meter ligt de grot Roca de l’Àguila.

Hier speelt een van de bekendste legendes van Chodos zich af.

De legende van de Bou d’Or, een bijzondere versie van een van de beroemdste en meest fascinerende mythen van het oude Griekenland: het labyrint van de Minotaurus of zelfs dat van het Gulden Vlies,bekend uit het verhaal van Jason en de Argonauten.

Toen de moslims het al eeuwenlang bezetten en moesten vertrekken omdat de christenen in optocht waren. De moslims werden verdreven maar hadden waardevolle voorwerpen verborgen omdat ze deze niet mee konden nemen.

Schatten werden verborgen in de grot en een jonge prins werd betoverd in de vorm van een stier. Na terugkomst konden ze dan deze betovering ongedaan maken.

Omdat de Moslims niet terugkeerden probeerden de bewoners de betovering te verbreken en in Chodos te melden dat de schat nog steeds veilig is. Maar niemand heeft de stier gezien tot nu toe.

Volgens de legende moet de waaghals die de schat probeert te vinden, in de nacht van San Juan, vóór middernacht, de grot binnengaan met een zeer scherp mes in de hand. Op het moment dat hij de grot binnengaat, zal de stier aanvallen en de moedige moet stil blijven staan totdat hij de stier bovenop heeft en het mes die hij als wapen draagt in zijn rug steekt.

Op datzelfde moment zal de stier, dodelijk gewond, een standbeeld van puur goud worden. Dan moet je de gouden stier dragen en de grot verlaten. Maar zonder om te kijken anders zal de stier verdwijnen en is het al met al een nutteloze inspanning.

Als dit allemaal is gelukt, dan is de bou d’or van jou en kun je op zoek gaan naar de rest van de verborgen schatten. Maar houd er rekening mee dat de Roca de l’Àguilagrot niet de enige in de omgeving is. De schat die door de bou wordt bewaakt kan zich ook in een andere grot bevinden…

Bron; castellon-en-ruta-cultural.es