Ontziltingsinstallatie, grootste van Castellon in Moncofa
Spanje is een van de Europese landen met de meeste ontziltingsinstallaties. Op dit moment zijn er meer dan 900 installaties in bedrijf, die samen een productiecapaciteit van ongeveer 2 miljoen kubieke meter drinkwater per dag hebben. Het mooie is dat een van de grootste installaties van de provincie Castellon is te vinden in Moncofa.
Leuke weetjes
- De eerste zeewaterontziltingsinstallatie in Spanje werd in 1964 op het eiland Lanzarote geïnstalleerd en produceerde 2.500 m³ drinkwater per dag.
- Op de Canarische Eilanden zijn 281 ontziltingsinstallaties. In de provincie Las Palmas en 46 in de provincie Santa Cruz de Tenerife
- Het grootste ontziltings bedrijf is te vinden in Saudi-Arabië en daarna de landen Verenigde Arabische Emiraten, Libië, Koeweit, Qatar, de Verenigde Staten, Japan en Spanje
Locaties van de Grootste Ontziltingsinstallaties
De grootste ontziltingsinstallaties van Spanje zijn verspreid over het hele land, maar er is een concentratie in de kustgebieden zo ook in de regio Castello aan de Costa Azahar.
Moncofa en Oropesa
Wist je dat …. Moncofa een productiecapaciteit tot 19,8 kubieke meter per jaar heeft en voorziet in de watervraag van 120.000 mensen?
Oropesa, met een productie van 13,5 kubieke meter per jaar en voorziet 150.000 mensen hiervan.
Hieronder beschrijven we een paar van de grootste installaties:
1. Grootste ontziltingsinstallatie in Torrevieja
Het grootste ontziltingsinstallatie van Spanje is te vinden in Torrevieja in de provincie Alicante. En ook een van de grootste ter wereld. Deze installatie heeft een productiecapaciteit van 240.000 kubieke meter water per dag en levert drinkwater aan meer dan 1,5 miljoen mensen in deze regio.
2. Ontziltingsinstallatie Barcelona
De op één na grootste ontziltingsinstallatie van Spanje vinden we in Barcelona in El Prat de Llobregat en speelt een cruciale rol in de watervoorziening van de stad en omliggende gebieden. Deze installatie heeft een productiecapaciteit van 200.000 kubieke meter water per dag.
3. Ontziltingsinstallatie Almería
De derde grootste ontziltingsinstallatie vinden we in Almería in de stad Carboneras en voorziet de provincie van drinkwater. Deze installatie heeft een productiecapaciteit van 120.000 kubieke meter water per dag.
Technologie ontziltingsinstallaties
De meeste ontziltingsinstallaties in Spanje maken gebruik van omgekeerde osmose (RO) technologie. Een proces waarbij water onder hoge druk door een semipermeabel membraan wordt geperst om opgeloste zouten en andere verontreinigingen te verwijderen.
Deze technologie is efficiënt en betrouwbaar en wordt wereldwijd toegepast voor de productie van drinkwater uit zeewater en brak water.
Daarnaast zijn er in Spanje ook enkele installaties die gebruikmaken van thermische ontzilting, een proces waarbij zeewater wordt verwarmd om waterdamp te produceren, die vervolgens wordt gecondenseerd om zoet water te verkrijgen.
Milieu-impact van Ontziltingsinstallaties
Hoewel ontziltingsinstallaties een belangrijke rol spelen in de watervoorziening van Spanje, is het belangrijk om rekening te houden met de milieu-impact van deze installaties.
Aan de ene kant kunnen ze de uitstoot van broeikasgassen vergroten, doordat ze veel energie verbruiken. Vooral bij het gebruik van omgekeerde osmose technologie.
Aan de andere kant kunnen ze negatieve gevolgen hebben voor het mariene leven. Zoals het inname van zeeorganismen en de lozing van geconcentreerd zout water (brijn) terug in de zee.
Om deze milieu-impact te minimaliseren, zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden genomen, zoals:
1. Energie-efficiëntie verbeteren
Het verbeteren van de energie-efficiëntie van ontziltingsinstallaties kan helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Dit kan worden bereikt door het gebruik van energiebesparende technologieën, zoals energieterugwinningssystemen en geavanceerde membranen met een lagere energiebehoefte.
2. Bescherming van het mariene leven
Om de negatieve gevolgen voor het mariene leven te beperken, kunnen ontziltingsinstallaties gebruikmaken van inlaatsystemen met fijnmazige schermen, die voorkomen dat zeeorganismen worden opgezogen.
Bovendien kunnen installaties brijnlozingen verminderen door de concentratie van zout in het afvalwater te verminderen, bijvoorbeeld door het mengen met andere afvalwaterstromen.